Acupunctuur & afvallen

Acupunctuur & afvallen

Helaas is ook Acupunctuur, evenals alle diëten, afslankpillen/poeders geen wondermiddel. Van naalden val je niet af, dat zal je echt zelf moeten doen door minder te snoepen/snacken, gezonder eten/drinken, meer bewegen en meer water te drinken.

 

 

Over diëten en afvallen wordt heel veel gesproken en geschreven. Een dieet is eigenlijk een eetgewoonte, manier van eten en poeders/shakes, de meest vreemde crash diëten zoals drie weken alleen appels en yoghurt of heel veel eiwitten eten, geven een tijdelijk effect en worden snel gevolgd door de beruchte jojo. Gezond eten, bewegen en je eetgewoonten aanpassen hebben een blijvend effect en putten je lichaam niet uit.

Wel doen – niet doen

  • Noem jezelf geen emotie-eter, je geeft je daarmee een vrijbrief om te snoepen, te snacken of te eten. Voel je je boos, verdrietig, gestrest of onbegrepen bedenk dan hoe het komt en of je er eventueel iets aan kan veranderen. Praat er over, bel een vriend, vriendin of je zus, loop naar je buren, lees er over op internet, zet een cd op, maar ga niet snoepen of snacken omdat je nu eenmaal een emotie-eter bent, dit heb je jezelf aangepraat (of aan laten praten) en kan je zelf ook weer veranderen.
  •  Zoek afleiding in een manier van bewegen die je leuk vindt, maar bewegen zal je blijvend moeten doen. Zoek een sportschool waar ze verschillende soorten sport aanbieden, zodat de afwisseling het leuk houdt. Zoek een hobby, ook in de tuin werken, de auto laten staan en fietsen naar werk of winkels, de trap nemen, ommetje na het eten zijn een goede manier van bewegen. Bij TaiChi, Yoga en Qigong beweeg je op je eigen tempo en zijn gezonde manieren van bewegen. Tijdens goed inspannend bewegen maakt je lichaam stoffen aan (endorfines) waardoor je je prettiger voelt, dubbel effect dus.
  • Afvallen doe je voor jezelf, voor je gezondheid en niet voor je omgeving.
  • ‘Dat mag ik niet’ moet worden ‘dat wil ik niet eten’ Je maakt tenslotte helemaal zelf uit wat je eet.
  •  Eet niet zonder erbij na te denken, stop niet gedachteloos iets in je mond. Eet bewust, geniet van je eten, ga er altijd bij zitten en neem er een beker thee of water bij. Dus ook bij dat snoepje of tussendoortje en voel je daar niet schuldig bij.
  •  Hou jezelf niet voor de gek: die paar snoepjes, dat ene koekje, die twee chocolaatjes, kleine zakje chips en traktatie op je werk zijn bij elkaar genoeg om niet af te vallen.
  •  Zet de tijd die je besteedt aan zoeken in de kastjes om in zoeken naar een lekker recept op internet of een kookboek. Ben je op een andere manier met eten bezig.
  •  Niet teveel snoep/snacks in huis halen en geen snoep/snack kastje maken, ook voor kinderen in de groei is dat niet gezond, eetgewoontes worden thuis gevormd. Voor hongerige pubers zijn tosti’s (met kipfilet), instantsoep, fruit, ontbijtkoek, granenkoeken een goede vulling tussendoor, snoepen doen ze toch wel op school.

Uiteindelijk is eten heel belangrijk omdat je energie nodig hebt om goed te kunnen functioneren, dat je er van geniet en dat de maaltijd een gezellig punt op de dag is, of je dat nu samen met je gezin doet of lekker rustig alleen.

Laat de moed niet in je schoenen zakken na het lezen van bovenstaande maar ga met jezelf aan de slag, succes ermee!