Kippensoep

Kippensoep, een beetje Chinees en een beetje van jezelf.

 

Tijdens mijn stagereis in China heb ik ontdekt dat kippensoep op verschillende manieren gemaakt kan worden, getuige de foto’s! 

De soep was trouwens heerlijk, onderstaand recept zonder de herkenbare lichaamsdelen vinden wij hier thuis ook erg lekker.

 

 

 

     

 

Nodig:

  • Halve of hele biologische kip, of aantal biologische kippenpoten afhankelijk van de hoeveelheid soep die je wilt maken. Scharrelkip kan natuurlijk ook.
  • Waarom biologisch? Smakelijker en je mag aannemen dat er minder stresshormonen, hormonen en bestrijdingsmiddelen in het vlees zitten.
  • Pakketje gedroogde ingrediënten om soep van te trekken, te koop bij een grote goed gesorteerde toko. Bijvoorbeeld ‘Tonic Ginseng Soup Stock’ of gewoon ‘Assorted Soup Mixture’.
  • 1 Grote ui
  • Kruidnagels (5-7), peper, géén zout want zit al in: 1 kippenbouillonblokje, 1 eetlepel ketjap A of manis, 2 teentjes knoflook en een mespuntje Five Spice powder (ook in de toko te koop).
  • Olijfolie
  • Handje vermicelli
  • Eventueel klein zakje fijne soepgroente

 

Bereiding:

  • Ui snipperen; kruidnagels en knoflook vijzelen.
  • De botten van de kippendelen breken op de rand van de aanrechtbak of met een tang doorknippen. Waarom? Juist het merg in de botten is erg gezond, door het breken kan dat eruit komen.
  • De kippendelen met peper bestrooien, de knoflook, de fijngemalen kruidnagel, de Five Spice powder (niet meer als het mespuntje want heeft een erg overheersende smaak!) en de ketjap.
  • In een soeppan of andere grote pan de gesnipperde ui en de kippendelen aanbakken in de olijfolie. Zoveel water erbij doen dat de kip goed onder water staat, bouillonblokje en het pakket van de toko erbij en minimaal een uur laten trekken op sudderpit. Let er wel op dat het blijft koken/borrelen.
  • Na een uur de kip eruit halen. De stengels/grote stukken van het soeppakket eruit en wegdoen.
  • Vlees fijnsnijden, ondertussen de soepgroente erin, op het laatst de vermicelli meekoken en het kippenvlees erbij.

Als je de soep af laat koelen en weer opwarmt kunnen de kruiden er lekker door trekken, maar natuurlijk kun je de soep ook gelijk eten, lekker met broodje erbij.

Eet smakelijk!